Hämtar information

Parkeringsregler

Oavsett om du parkerar i en stad eller på landsbygden gäller samma parkeringsregler. Huvudprincipen är att du inte får stanna eller parkera så att fara uppstår eller att du hindrar eller stör andra. Vi har listat de viktigaste parkeringsreglerna som du bör känna till.

parkerad-volkswagen-golf

Det är inte brottsligt att felparkera bilen men däremot är du skyldig att följa bestämmelser som trafikskyltar och lokala trafikföreskrifter. Om du inte gör det kan du få en felparkeringsavgift.

3 viktiga regler att ha koll på 

  • Du får inte parkera närmare än 10 meter före ett övergångsställe men du får parkera direkt efter ett övergångsställe
  • Du får inte närmare än 10 meter före och/eller efter korsning
  • Du får inte parkera så något hjul står utanför parkeringsruta

Transportstyrelsen har samlat de viktigaste allmänna bestämmelserna om att stanna och parkera på sin hemsida. På hemsidan kan du också läsa om alla vägmärken och tilläggstavlor som gäller för parkering. 
Transportstyrelsen stanna och parkera.

Servicedagar med parkeringsförbud

Servicedagar är till för att hålla god framkomlighet på våra gator och det är under den tiden förbjudet att parkera, vägmärken visar veckodag och tid då det råder parkeringsförbud. För städning eller snöröjning tillämpas ofta servicedagar. Förbudet gäller den veckodag och tid som anges på vägmärken.

Regler för parkeringsskiva

P-skivan ska ställas in på den närmast följande halvtimmen efter din ankomsttid. Det innebär att oavsett om du parkerar kl. 15.03 eller 15.25 så ställs parkeringsskivan in på 15.30. Du kan köpa en enkel P-skiva på dom flesta tankställen och på vissa shoppingcenter kan du få en gratis. Det går också köpa en automatisk P-skiva, den ställer själv in tiden när du parkerar bilen, enkelt och smidigt.

Din Volkswagen hjälper dig parkera

För att minska risken för bucklor eller repor och underlätta parkering i trånga utrymmen får du hjälp av din Volkswagen med Park Assist och parkeringssensorer.

Parkeringshalp-Volkswagen

Park Assist

Har du en Volkswagen med Park Assist kan du med en knapptryckning få hjälp att fickparkera bilen styr automatiskt och du behöver bara hantera pedalerna, bara att lägga i backen och släppa ratten. Park Assist visar den tänkta backningsriktningen på färddatorns skärm, positionerar bilden i bästa startposition och styr automatiskt in i parkeringsfickan. Du avslutar avbryter parkeringen snabbt genom att bromsa eller ta över ratten. 

Parkeringssensorer

Med parkeringssensorer blir parkeringen enklare och säkrare, då du hela tiden får varningar om du kommer för nära någon eller något. Om du kommer för nära något hörs ett varningsljud med ökande frekvens ju närmare du är hindret. Om du kommer så nära att en kollision är nära förestående blir signalen konstant.

Läs mer om Volkswagens Park Assist och parkeringssensor

Mer att läsa

Volkswagen Försäkring är en del av If Skadeförsäkring AB (publ). Volkswagen Försäkring är ett samarbete med Volkswagen Finans Sverige AB.