Sveriges enda märkesförsäkring för Volkswagen 


Stöld eller inbrott i bilen

Stöldförsäkringen ingår i halvförsäkringen. Läs om förebyggande åtgärder och vad du ska göra om du råkat ut för bilstöld eller inbrott.

Bil parkerad på natten.

Om du råkat ut för bilinbrott eller bilstöld 

Om du haft inbrott i bilen måste du göra en polisanmälan, antingen på polisens hemsida eller genom att ringa 114 14. Sedan kan du göra din skadeanmälan här på webben, dygnet runt.

Bra att veta:

  • Om du fått bilradion, däcken eller annan utrustning stulen måste du visa upp kvitto eller annan handling som visar var och när du köpte det som blivit stulet, och vad det kostade. 
  • Däck och takbox som tillhör bilen omfattas av stöldförsäkringen, oavsett om de är monterade på bilen eller förvaras på annat sätt – till exempel i garage eller förråd.*
  • Kör inte med bilen om någon har försökt stjäla den. Rattlåset kan vara skadat och då kan ratten låsa sig under körning.
  • Om din bil inte kommer tillrätta inom 30 dagar från att anmälan är gjord får du ersättning av oss motsvarande värdet på din stulna bil. Detta gäller om du har minst en halvförsäkring på bilen. 

*Tänk på att omonterade däck ska förvaras inlåsta i ett utrymme som endast du har tillgång till för att du ska få full ersättning. Om du förvarar dina däck på däckhotell är det viktigt att du blir garanterad att däckhotellet tar ansvar för däcken och kompenserar dig i fall de blir stulna.

Självrisk vid stöld eller inbrott i bil

Om du råkat ur för en stöld gäller olika självrisker beroende på vad som hänt dessutom påverkas självrisken om bilen är utrustad med extra stöldskydd.

  Självrisk
Stöld ur bil 1 800 kronor
Stöld ur bil - vid godkänt larm 1 000 kronor
Stulen bil -  spårsändare 0 kronor

Undvik bilstöld och inbrott  

Gör det svårt för biltjuven genom att ligga steget före. Med vår checklista minskar du risken för bilinbrott och bilstöld. 

1. Håll koll på nycklarna  

Förvara nycklarna på ett säkert ställe och kontrollera alltid att bilen är ordentligt låst innan du lämnar den. Med en störsändare kan tjuven slå ut bilnyckelns låsfunktion.
 
I vår tilläggsförsäkring Drulleförsäkring ingår ett extra skydd för förlorad eller skadad nyckel/nyckelkort. 

2. Parkera smart

Undvik att parkera på stora, mörka parkeringsplatser. Det bästa är om du parkerar i ett låst garage. Saknar du garage men har uppfart med grind – håll grinden stängd. Parkerar du på gatan – låt bilen stå så synligt som möjligt och gärna upplyst, till exempel under en lyktstolpe. 

3. Lämna inga värde­saker i bilen 

Även en tom väska eller kasse kan se lockande ut för tjuven. Därför är det viktigt att du aldrig lämnar saker synliga. Ta till exempel alltid med mobil, dator och surfplatta. De räknas i regel som stöldbegärlig egendom. Om de stjäls ur bilen brukar hemförsäkringar inte ge dig ersättning.  
 
Behöver du trots allt lämna kvar något i bilen – försök att dölja sakerna så gott du kan. Du kan exempelvis lägga allt i bakluckan och dra för insynsskyddet om sådant finns. 

4. Använd stöld­skydd som fungerar 

  • Godkänt larm – skyddar mot inbrott och stöld av bilen. 
  • Nivåsensor – skyddar mot stöld av hjul, i kombination med larm och låsmuttrar. 
  • Rattkrycka – förstärker skydd mot stöld av bilen. 
  • Startspärr – gör det omöjligt att starta motorn. 
  • Märkta rutor - det försvårar försäljning av en stulen bil. 

5. Ha rätt omfattning på din försäkring 

Stöldförsäkring ingår i halv- och helförsäkring. Kontrollera vilken omfattning du har på Mina sidor.