Hämtar information

Däck kontroll

Både sommar och vinterdäck behöver kontrolleras för din säkerhet på vägarna. Mönsterdjup och lufttryck är två egenskaper som är avgörande, här får du några tips att tänka på innan du ger dig ut i trafiken.

Bilens däck kontrolleras av besiktningsman

Kontrollera bilens däck

Med rätt däckmönster och lufttryck i däcken förbättrar du väggreppet och bilen blir säkrare på vägen. Glöm inte bort reservhjulet.

 • Mönsterdjup

  Det är viktigt att känna till att risken för vattenplaning ökar dramatiskt när mönstret på sommardäcken kommer ner till 3 mm. Detsamma gäller bromsförmågan på våt vägbana. 
  Läs om mönsterdjup på transportstyrelsen
 • Lufttryck

  I instruktionsboken hittar du information om rekommenderat lufttryck i däcken. Kontrollera med jämna mellanrum att alla däck har rätt tryck. Att köra med för lågt tryck ökar olycksrisken och slitaget samt gör att bränsleförbrukningen ökar. Kom ihåg att även kolla trycket i reservdäcket.
 • Bristfälliga däck - hur gäller försäkringen?

  Vagnskadeförsäkringen gäller med en extra självrisk på 5 000 kr om brister finns på bilens lagstadgade utrustning avseende däck.

Dags för däckbyte

Vinterdäck - 1 december till 31 mars ska du enligt lag ha vinterdäck om det är vinterväglag.
Dubbdäck - 1 oktober till 15 april har du enligt lag rätt att använda dubbdäck om det är vinterväglag.

Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen avgör om det råder vinterväglag där du är. 
Läs mer om vinterdäck hos Transportstyrelsen

Förvaring av avmonterade däck

Bäst för avmonterade däck är att förvara dem mörkt, torrt och svalt. Allra helst ska de lagras hängande, på fälg. Tvätta bort smuts och vägsalt. Rätt förvarade ökar däckens hållbarhet och livslängd.

Volkswagen Försäkring är en del av If Skadeförsäkring AB (publ). Volkswagen Försäkring är ett samarbete med Volkswagen Finans Sverige AB.